Блог

Головна » 2010 » Вересень » 11 » Відгуки на книгу "Зміни себе" о. Леоніда Лотоцького ЗМІНИ СЄБЄ
19:20
Відгуки на книгу "Зміни себе" о. Леоніда Лотоцького ЗМІНИ СЄБЄ

ЗМІНИ СЄБЄ

«Життєва стежина» це перша книжка із серії недільних проповідей

о. Леоніда Лотоцького, настоятеля Кривоозерської Свято Різдво Богородичної церкви. І ось ми маємо змогу детальні­ше дізнатися про різні християнські свята, знай­ти відповідь на ті, чи інші запитання у другій книзі «Зміни себе». Там рядок за рядком знахо­димо все необхідне для свого духовного росту та душевного спокою.


На численних прикладах з життя нашої громади та різних оповідях з Євангелія, о. Леонід доступно тлума­чить нам важливість дотримання всіх десяти запові­дей, які ми часто свідомо чи несвідомо порушуємо.

Мудрі слова настоятеля в черговий раз намага­ються достукатись до нашого розуму, примушу­ють замислитись над пройденим нами життєвим шляхом, подумати про ті зерна, які ми посіяли кожен на своїй духовній ниві, і яку кожному треба пожинати. Простота, доступність викладу думок спонукає ще раз озирнутись на пройдений шлях, заглянути вперед, змінити себе.

Добре, якщо у нас є змога відвідувати церкву, слухати проповіді, а якщо ні почитайте цю книгу. І як би ми хоч трішечки наблизились до тих істин, які проповідує нам Святе Письмо, мо­ральність і духовність суспільства була набагато вищою, ніж є зараз.

А на закінчення хочу подякувати о. Леоніду за ці чудові і потрібні книги, за мудрі рішення і поради, за те, що сіє добро в людських серцях.

Від імені парафіян Л.Стець.


Кривоозерська районна газета "Кривоозерщина"

                         Заглянь у своє серце

і запитай у своєї совісті

Дорогі читачі!

Цей заголовок може слугувати своєрідним епіграфом до нинішньої книги "Зміни себе” — другої із серії недільних проповідей настоятеля Кривоозерської Свято Різдво-Богородичної церкви о. Леоніда Лотоцького.

Як і в першій книзі "Життєва стежина”, о. Леонід продовжує на сторінках цього видання, яке ви зараз тримаєте, вести свої духовні бесіди, з яких можна не тільки детальніше дізнатися про різні християнські обряди, події і свята, а, головне, знайти відповіді на запитання, які ставить перед нами життя, слушні поради, що допоможуть зорієнтуватися у буремному морі непростого сьогодення.

Якщо хтось думає, що ця книга — це таке собі легеньке чтиво, яке ні до чого не спонукає (на жаль, такого друкованого непотребу нині аж забагато), то одразу скажемо: книга дуже серйозна. Її треба читати уважно, вдумливо, сумлінно і не поспішаючи, бо через священнослужителя з нами спілкується сам Господь.

Кожен знайде тут все необхідне для свого духовного росту. Можливо, впізнає себе, свої не вельми благочестиві вчинки, про які так хотілося б забути і які каменем лежать на душі. І якщо стане гірко, соромно, якщо сльози каяття навернуться на очі і буде гризти сумління, то радійте — ви зізналися самі собі, що чинили грішно, проти совісті. А якщо зізналися собі, то Господь радо прийме від нас слова каяття. Бо ніколи не пізно покаятися у негарних вчинках чи образах на чиюсь адресу. І мудрі слова проповідей допоможуть нам у цьому.

На численних причтах та оповідях з Євангелія о. Леонід вкотре доводить ту незаперечну істину, що Господь переймається нами, дбає про нас, своїх дітей. Часом посилаючи випробування, аби ми укріпилися у своїй вірі, мали змогу виправитися і прагнули жити за Божими заповідями. Погодьтеся, вони, ці заповіді, як і все геніальне, дуже прості і доступні кожному. Треба тільки переступити свою пиху, гордість, ниці бажання та ставитися до навколишніх з християнським милосердям і любов’ю. Тобто так, якби ми хотіли, аби вони ставилися до нас. А у проповідях так чудово про це сказано на доступних прикладах не тільки із Святого письма, а й і з життя нашої громади.

Такий нині час випробувань, що гріхи обсідають людей, і ворог людства сатана дуже тішиться з того. Але він втрачає силу, коли грішна людина щиро покається і не повторюватиме більше такого, що б засмутило нашого Господа. Спробуйте змінити себе, подивіться на себе очима своєї совісті, загляньте у своє серце. У книзі ви знайдете мудрі поради, як це зробити.

Звичайно, найкраще — прийти до церкви, посповідатися і розкаятись у своїх гріхах. Але можливо ще не кожен готовий до такого відповідального кроку. Тож читайте ці проповіді, читайте і очима, і серцем. Тут знайде собі пораду і старий і молодий, і багатий і бідний, і простий і дуже сановитий. Бо перед Господом ми всі рівні, як діти перед своїм батьком, і ми йому всі дуже дорогі і болючі. А особливо ті, хто зрозумів свої неправедні вчинки і щиро в них кається. І якщо ви раніше не знали, як про це сказати, то слова каяття за несумлінні дії і вчинки наші є у кожній проповіді, вони спеціально виділені, аби ще раз підкреслити значущість щирого покаяння.

Шановні віряни, дорогі читачі, якщо ця книга з такою промовистою назвою "Зміни себе” примусила вас хвилюватися, переживати, пробудила прагнення змінити себе, нехай не одразу, хай поступово, якщо ви зрозуміли свої провини і намагаєтесь щиро у них розкаятись, —  то це найкращий дарунок для упорядників, найцінніша похвала і нагорода. Це ще один доказ тому, що кожному Господь дає можливість у будь-який час змінити себе на краще, відкинути геть різні провини і більше ніколи їх не повторювати. Звертайтеся до проповідей із книги коли вам важко і коли радісно, коли чекаєте поради і коли виникають сумніви. Читайте і вічна Євангельська мудрість, життєдайні зерна якої викладені так доступно і щиросердно у цих проповідях, допоможе кожному заглянути у своє серце і запитати у своєї совісті.

Хай благословить вас Господь!

Переглядів: 827 | Додав: otec | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: