Каталог статей

Головна » Статті » Мої статті

Неділя страшного суду.

Неділю, перед початком Великого посту Православна Церква називає неділю М'ясопусною або про «Страшний суд». М'ясопусна тому, що з цього дня і до Паски православні не їстимуть м’яса. Про страшний (останній) суд на службі Божій читається з Євангелії від Матвія (25. 31 – 46). Суть цієї розповіді зводиться до одного: «Все, що зробиш для ближнього свого – зробиш для Мене», — говорить Господь, і від цього залежатиме твоя участь у вічності.

Дуже часто люди запитують: «Коли цей суд відбудеться?». Відповіді на це питання не знає і не може знати ніхто з людей. Це є Господня таємниця і всі підрахунки і пророцтва з цього приводу зводились і зводяться нанівець. Все може відбутись за хвилину чи через тисячу років. Тому потрібно бути завжди готовими дати відповідь за свої вчинки. Але чи треба нам чекати цієї події з великим страхом і трепетом? Уявімо ситуацію: проходить дільничний міліціонер біля групи хлопчаків. Одні сміливо вітаються, інші опускають очі і ховаються за плечі товаришів. Знають, що із законом у них не все гаразд. Так буде і тоді, коли з’явиться Ісус Христос. Одні Його з радістю привітають, інші…

Повірте, моя мета не лякати всіх і кожного. Розповідаючи про Страшний суд, Господь, як добрий Батько, навчає нас, Своїх дітей, тому, що чекає на кожного з нас, і як нам жити, щоб поставив нас Господь праворуч Себе з праведниками, коли прийде такий час.

Окремо хочеться сказати і про те, що суд Божий відбувається з кожним із нас завжди і всюди. Ми жнемо поля, які засіяні нашими вчинками, вчинками наших батьків і далеких предків.

Військові конфлікти, забруднене навколишнє середовище та інші неприємності – все це наслідки людської діяльності. Все, що ми говоримо і чинимо, повертається до нас сторицею. Давайте візьмемо простий приклад. Скільки у нас прекрасних трудолюбивих людей, які працюють у будні, в свята і в неділю практично без відпочинку. Що ж у цьому поганого? – подумає читач. Але давайте поміркуємо, подумаємо, що всі ми дуже відповідальні один за одного. У кожного з нас є хтось, кому ми дуже потрібні і якщо ми від перевтоми втрачатимемо своє здоров'я, а, не дай Бог, з якоїсь необережності втратимо життя – то комусь це дуже болітиме. Отож піклуючись про своє здоров'я, ми піклуємось і про рідних нам людей, скажу більше – ми виявляємо до них любов. Бо дітям добре, коли батьки здорові, а батькам буде добре, коли будуть здорові діти. Згадаймо і візьмімо за правило Господню заповідь: «шість днів працюй, а на сьомий (субота — відпочинок в перекладі з єврейської мови) відклади свої справи і присвяти день Богу». Всіх грошей неможливо заробити і всю роботу не можна переробити. Тілу потрібен відпочинок, а душі – спілкування з Богом.

Отож піклуймось і про себе, і про своїх близьких, як і небесний Отець піклується про нас. Амінь.

 

   

Читаючи Біблію…

 

 

Євангеліє від Іоанна  12. 48    "Хто від Мене відмовляється  і не приймає слів Моїх, має собі суддю: слово, яке Я сказав, — воно судитиме його в останній день. Бо Я говорив його не від Себе; а Отець, який послав Мене, Він дав Мені заповідь, що маю сказати і що говорити. І Я знаю, що заповідь Його є життя вічне.”

о.Леонід Лотоцький з книги Життєва стежина

 

 

Категорія: Мої статті | Додав: otec (27.02.2011)
Переглядів: 669 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: