Каталог статей

Головна » Статті » Мої статті

У чому нам каятись? заповідь 7

ЗАПОВІДЬ СЬОМА

’’НЕ ПЕРЕЛЮБСТВУЙ’’

Ця заповідь забороняє такі гріхи:

- не цнотливість у думках, словах, ділах;

- блуд;

- кровозмішування.

Гріхи проти цієї заповіді дуже страшні. Страшні своєю огидою, наслідками і неймовірним розповсюдженням серед нас. Чому ж диявол так воює проти людини цим видом спокуси на гріх? Та тому, що він, ненависник нашого спасіння, краще за нас знає, що правдиві слова Апостола: "Ні розпусники... ні перелюбники, ні сквернителі... Царства Божого не вспадкують''(1 Кор.6,9-10). Яку ж образу Господу ми наносимо, якщо наше тіло, викуплене Ним для святості, оскверняємо огидними примхами плоті. "Ви храм Божий, і Дух Божий живе у вас, — говорить апостол Павло, — коли хто зруйнує Храм Божий, того покарає Бог". І це підтверджується історією: за надмірне розповсюдження цього гріха рід людський був винищений всесвітнім потопом. Страшно загинули два багатих міста Содом і Гоморра, бо гріхи розпусти жителів цих міст перевершили міру довготерпіння Божого! Якщо ми ось зараз заглянемо у свою душу безпристрасно та озирнемось на життя, що нас оточує? Чи не заслужили ми своїм ганебним життям долі цих нещасних міст і чи надовго вистачить терпіння Божого?! Покаймося ж Господу з глибоким жалем і добре б з гіркими сльозами, у порушенні чистоти нашої душі та тіла. Ось короткий перелік цих гріхів.

V  V  V

Ми Грішимо прийняттям нечистих помислів, розважаємо над ними, насолоджуємось ними, потураємо їм, чим викликаємо у душі своїй похітливий розпал. І не здійснюючи на ділі страшного гріха, перелюбствуємо у серці своєму. Просіть у Господа очистити скверну вашого серця! Кайтесь Господу! Всі до єдиного винні у цьому!

Ми грішимо, Господи, порушуючи цноту свою: надто вільним поводженням з протилежною статтю, нечистими дотиками, обіймами, пристрасними поцілунками, задивлянням на красиві обличчя з похіттю; безсоромними рухами, особливо молодь у сучасних диких танцях, кокетством, читанням книжок, що розпалюють уяву і викликають гріховні думки, переглядом кінофільмів, наповнених отрутою цього гріха, нескромністю в одязі, зайвим бажанням подобатись і зваблювати інших, неприроднім спотворенням образу Божого на собі, тобто використанням усякого роду косметики, пластичними операціями, штучним причепурюванням себе. Все наше життя пронизане цими прагненнями, витончено чи відверто діє в нас ця пристрасть. Усвідомлюємо ми чи ні свою гріховність, але ми всі винні в цьому перед Господом!

Господи, прости нас, грішних!

V  V  V

Є гріхи і відвертого блуду: якщо хтось живе у союзі, не освяченому Таїнством Церкви, кайтесь з гіркими сльозами — бо ви провадите життя у блуді! Просіть Господа освятити ваш шлюб Таїнством Церкви, у якому б віці ви не були. Ті, хто перебуває в шлюбі, освяченому Церквою, перевірте свою совість, чи не зрадили ви, навіть у серці своєму, нечистим поглядом, не кажучи про явний гріх перелюбу. Чи не згрішили непоміркованістю в плотських задоволеннях — бо в шлюбі християнин також зобов'язаний зберігати цноту. Чи утримувались ви подружнього спілкування в пости, неділю і у святкові дні? Чи не доводили ви, жінки і чоловіки, своєю поведінкою друга до розпусти? Може хтось зруйнував чужу сім'ю? Невже ви сподіваєтесь на якесь щастя у подружньому житті після цього! Шлюб з розлученими є перелюб і Господь сам дав точну відповідь на це запитання: "А Я кажу вам: хто розводиться з жінкою своєю, той, крім провини перелюбу, призводить її до перелюбства, і хто візьме шлюб з розлученою, той перелюбствує." (Мф.5,32).

Кайтесь Господу, хто не зберіг і передчасно розбестив своє дівство. Це стосується як жінок, так і чоловіків!

Господи, прости нас, грішних!

V  V  V

А ті, хто немає сім'ї і, можливо, зі своєї бездумності і духовної сірості, ганить чесний шлюб, і вважає себе цнотливим, зазирніть у своє серце, запитайте у своєї совісті, чи не розбестили ви своє дівство блудними думками? Чи не володіють гріхи блуду вашою душею в усіх його проявах? Чи не руйнуєте ви свого здоров'я і життя гріхом рукоблуддя чи ще якимось таємним протиприроднім гріхом? Коли щось гнітить вашу совість, потрібно неодмінно очистити її індивідуальним сердечним покаянням. Нехай не посміє такий підійти до Святої Чаші. Бо нерозкаяний смертний гріх не лише зводить душу у пекло, але й ще при житті руйнує особистість. Тому, якщо хтось має якісь ще не сповідані таємні гріхи проти сьомої заповіді, наберіться мужності і розкажіть духівнику біля Хреста та Євангелії!

 

Покваптесь, бо Господь сказав: "В чому застав, в тому і суджу!"

V  V  V

Ще є гріх проти сьомої заповіді. Це кровозмішування, тобто гріх, коли з'єднуються, наче подружжя, близькі родичі. Ось що говорить про цей ганебний гріх святий апостол Павло:

"Є вірна чутка, що у вас з'явилося блудодіяння і притому таке блудодіяння, якого не чути навіть у язичників, що хтось за жінку має жінку батька свого... того, хто вчинив таке, вилучити з середовища вашого". (І Кор. 5,1-2). Такий гріх не лише впливає згубно на тих, хто так чинить, але й приносить непоправну шкоду потомству. Тупоумство, слабість психічних сил, фізичні вади — все це сумні наслідки шлюбів, укладених між родичами, попри закони природи.

V  V  V

Може, хтось подумає зараз: "Що ж це за безрадісне життя, коли забороняється усяке задоволення?" Зовсім ні! Ні здоровий глузд, ані віра Христова не забороняють нам невинних забав і веселощів, вони навіть необхідні, як приємний відпочинок від трудів. Великий вчитель віри і благочестя свт. Іоан Златоуст так пише про радощі та насолоди земні: "Якщо ти хочеш отримати задоволення, йди в сади, до рік і озер, розглядай квіти, слухай спів цвіркунців, відвідуй Святі місця; тут ти знайдеш і здоров'я для тіла, і користь для душі, а шкоди ніякої, і не будеш розкаюватись після такої втіхи, як буває після видовищ. Ти маєш дружину, маєш дітей, що може зрівнятись з цим задоволенням? У тебе є дім, друзі: ці задоволення разом з цнотливістю дають велику користь. Бо скажи мені, що може бути приємнішим дружини і дітей для того, хто хоче жити цнотливо?"

 

Категорія: Мої статті | Додав: otec (14.04.2011)
Переглядів: 1655 | Коментарі: 1 | Рейтинг: 2.5/2
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: