Каталог статей

Головна » Статті » Мої статті

Неділя митаря і фарисея
Неділя митаря і фарисея
проповідь о.Леоніда Лотоцького з книги Життєва стежина
Ще зовсім недавно ми готувались до Різдвяних свят і ось вже неділя митаря і фарисея. Віруючі православної церкви починають готуватись до пасхального посту. В цей день на Божій службі читається притча з Євангелії від Луки 18 (9 — 4) про митаря і фарисея: Молилися у храмі праведний фарисей і грішний митар. Христос сказав, що виправданий з храму вийшов митар, а не праведний фарисей.
Як же так? Виходить фарисей, дотримуючись заповідей, опинився далеко від Бога, а грішник був прийнятий Господом і виправданий. Проте, кожен з нас, прочитавши цю історію, зрозуміє, чому так сталося, бо найбільша Євангельська заповідь „Полюби Господа Бога свого всім серцем своїм і всією душею", а інша подібна до неї "Полюби - ближнього свого, як самого себе." Ближнього — буквально кожного, хто поруч тебе.
І ось вийшло: багато добрих справ зробив фарисей, проте робив це не з любові до Бога і до ближніх, а заради свого самовдоволення. 3 презирством оглядаючись на митаря казав: "Дякую Господи, що я не такий грішний, як ось цей митар. Я праведний ".
Відчуваючи свою гріховність, митар не шукав виправдання в посаді (він збирав податки), ні в тому, що всі так роблять, лиш мовчки бив себе у груди і просив: "Боже, будь милосердний до мене, грішного"
Так щиро каються люди, які повірили всім серцем в присутність Божу, в Його велику любов, в те, що, перетерпівши смерть на хресті, Він і досі тримає на Собі тягар наших гріхів ".
Щасливий той, хто пережив цю мить істини: «Боже, будь милостивий до мене, грішного». Бо заради цього прийшов Спаситель. "Покайтесь, бо наблизилось Царство Небесне", — говорив Він,
До всіх наблизилось з приходом Ісуса Христа, до кожного, з миті його покаяння. Бо лиш тоді, коли людина зрозуміє і визнає, що допустила в своєму житті багато помилок, гріхів щодо Бога і ближніх, коли замислиться, що в багатьох випадках варто було б вчинити інакше, враховуючи не лише свої інтереси, а й інтереси інших, тільки тоді людина кається, просить у Бога прощення
Звичайно, покаявшись, повторювати свої помилки не хочеться. Починається шлях до праведності, який веде до Бога. Отже, можливість покаяння насправді є великим благом для кожного з нас. Саме тому Спаситель наказав своїм Апостолам: "Прийміть Духа Святого! Кому гріхи простите, тому простяться, а кому затримаєте, — затримаються" (Євангеліє від Івана 20 (22, 23).
З того часу і до наших днів у церкві практикується сповідь, тобто покаяння за свої гріхи. І вже стало традицією, що під час великого посту всі намагаються очиститись покаянням, щоб гідно зустріти свято Воскресіння Христового.
Багато людей не практикують сповідь, мовляв, не вбив, не вкрав. В таких випадках хотілось би порадити, подумки знайти людину серед своїх знайомих, кого б можна було назвати святим, безгрішним. Не думаю, що хтось знайде. Якщо так, то, мабуть, і кожного з нас ніхто не зарахує до святих. Хай незначні, невеликі, проте гріхи є в кожного з нас. Не розкаявшись, повторюючи їх, ми приносимо багато неприємностей собі й іншим. То ж хай допоможе Господь кожному з нас побачити свої гріхи і від них звільнитись. Амінь.

Категорія: Мої статті | Додав: otec (13.02.2011)
Переглядів: 538 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: