Каталог статей

Головна » Статті » Мої статті

Простіть ворогам своїм...

ПРОЩЕННА НЕДІЛЯ

(Проповідь з книги: "Життєва стежина)

 

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа.

 

З неділі мясопусної починається Великий піст. Неділя перед постом  називається Прощенною. В цей день православні християни намагаються помиритися з усіма, з ким виникли якісь суперечки чи непорозуміння. Для чого? Бо саме під час цього посту найбільше людей намагається очистити свою душу від гріхів: щирим покаянням, посиленими молитвами, а особливо добрими справами у ставленні до тих, кому заподіяли якусь шкоду чи образили.

Сьогодні я хочу звернути увагу на найважливішу умову прощення гріхів: коли хочемо, щоб простилось нам, маємо простити самі. Кожному, хто б заподіяв нам навіть найбільше зло. Повірте, я знаю, що зробити це буває неймовірно важко, іноді, на нашу думку, неможливо. Але це прощення потрібне не нашому ворогові, а нам. Можна сказати навіть так, і це буде цілковита правда: "Зробіть подарунок самі собі".

В молитві "Отче наш..." є такі слова: ...і прости нам провини наші, як і ми прощаємо винуватцям нашим" ... Як ми — так нам.

Той, хто нас образив, не стільки принесе біди самою образою, скільки ми її принесемо собі злістю, ненавистю, помстою, не прощенням. Зрозумівши це, Д. Карнегі писав: "Коли ми ненавидимо ворогів наших, ми даємо їм владу над нами, вони впливають на наш сон, апетит, кров'яний тиск, на наше здоров'я і на наше щастя. Наша ненависть їм не шкодить, але наші дні і ночі перетворює на страхіття".

Мабуть, всі погодяться з цими словами. То ж у ці святі дні спробуймо помиритись з усіма. Буде нелегко, але якщо попросити у Бога допомоги на цю святу справу — у нас все вийде. Христос сказав: "Блаженні миротворці, бо вони синами Божими назвуться". Давайте замислимось: чиїми синами назвуться ті, хто відверто ворогує проти когось, відвертає голову, не вітається?

Давайте будемо намагатись бути зарахованими до дітей Божих. Бо всі ми перед кимсь буваємо винні: діти перед батьками, чоловік перед жінкою чи жінка перед чоловіком, сусід перед сусідом і т.д. Коли ми щиро покаємось і простимо гріхи ближнім нашим, тоді Господь розрушить гріховну стіну, яку ми вибудували навкруг себе. І відступить темрява з нашого життя. Ми побачимо все у Божому світлі, дамо можливість Господу бути разом з нами, охороняти нас, підтримувати у важку хвилину і осипати своєю милістю. Амінь.

Читаючи Біблію…

Послання апостола Павла до римлян 12. 19—21.

" Не мстіться за себе улюблені, а дайте місце гніву Божому, бо написано: " Мені відомщення Я віддам”, говорить Господь. Отже якщо ворог твій голодний, нагодуй його; якщо хоче напитися, дай напитися йому; бо роблячи це ти збереш йому на голову палаюче вугілля. Не бувай переможений злом, а перемагай зло добром”.

 Притчі 20. 22. " Не говори: " я відплачу за зло”; залиш Господу і Він збереже тебе”.

 


 

Категорія: Мої статті | Додав: otec (09.07.2010)
Переглядів: 1000 | Рейтинг: 3.7/3
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: