Каталог статей

Головна » Статті » Мої статті

Архангела Михайла

В ім’я Отця і Сина і Святого Духа. 

Як ми уявляємо Ангелів? Мабуть так, як часто бачимо зображеними на іконах; молоді, гарні, з крилами за плечима. З писання знаємо, що являлись ангели ізраїльтянам великі і могутні. Хоч ми  звичайно, дуже мало знаємо про них. В Євангелії від Марка 12. 18-26. читаємо, як євреї питали Ісуса Христа про випадок, коли помер чоловік, а його дружину взяв по закону брат. І так трапилось, що і той чоловік помер, і вона стала дружиною наступного брата і т.д. І вийшло, що вона була дружиною сімох братів. Отже, питали вони в Ісуса, чиєю дружиною вона буде після загального  воскресіння? Христос відповів їм, що після воскресіння не будуть женитись і виходити заміж, а будуть всі, як ангели на небесах. Тому, ми можемо уявляти собі небесних ангелів молодих, без статі, з крилами. Господь, створив їх ще перед створенням людей. І вони, постійно славлять Бога. Звичайно, ангели всі різні. Як приміром коли падає сніг, то скільки б сніжинок не падало, усі вони будуть мати свій правильний і неповторний візерунок. Бо наш Господь - Творець усього прекрасного. Так і Ангели є різні. Єдине, що ми знаємо з Святого письма, що серед них є вищі і нижчі за рангом. Є ангели, архангели, херувими, серафими і інші безплотні сили небесні. Одному священику було видіння,  як ангели славили Бога, співаючи: Святий Боже, Святий кріпкий, Святий безсмертний. Цю пісню, ангельську і зараз співають на Божій службі лиш додавши помилуй нас. Іншим разом, єпископу було видіння, як ангели співали: Свят Свят Свят Господь Саваоф… .

Ще знаємо, що коли народився Христос, ангели співали: Слава в вишніх Богу і на землі мир. Ось так, Господь відкриває часом людям таємниці. І віруючі, з радістю стали виконувати ці піснеспіви на Богослужіннях.

Ми можемо подумати: яку ж насолоду мають ангели, постійно займатись одним і тим самим — славити Бога. Але, насправді, саме перебування біля Господа, це ні з чим не зрівняне блаженство. Ми, буває, тішимось, що будинок збудували, чи одяг гарний купили, чи смачно приготували їжу. Але ці втіхи неможливо порівняти з  щастям перебування біля Бога. Зрештою, ми навіть не можемо зрозуміти задоволення бджілок, які так старанно працюють без упину. І ангели, як бджілки, старанно виконують свою роботу, бо в кінці світу Господь і ангелів буде судити. Адже ми знаємо, що частина з них, що не захотіли славити Бога, були вигнані з небес. Архангел Михайло воював з ними, поки не переміг. Тепер цих ангелів, що згрішили, ми називаємо демонами, злими духами. Вони втратили рай — незрівнянне блаженство. І тому лютують, зляться на людей, що вони можуть зайняти їх місця. І  всяко намагаються людям у цьому перешкодити, спокушаючи до гріха. Але, Господь піклується про нас.  І посилає кожному ангела-охоронця.

Хто читав апокаліпсис, то там написано, що ангела - охоронителя мають не тільки люди, а й окремі країни, окремі народи, окремі міста і села. Всі ми знаємо, що покровителем Києва вважається архангел Михаїл. Йому, в нашій столиці, ставлять пам’ятники. І шанують, як свого покровителя.

Звичайно, безліч питань виникає: чому трапляються війни, якщо є ангели - охоронителі. Чому помирають люди, навіть діти? Чому вони не запобігли злу?

Відповісти важко, але все таки, наше життя у справі спасіння залежить від нас, від нашої волі. Людей спокушає сатана, приречений до вічної загибелі. І від нас залежить: послухаємо ми його, чи ні. Згадаймо, як написано в Євангелії, де Христос говорив до грішників: «ідіть у вогонь вічний, приготований дияволу і слугам його». Тому, темні сили зляться на людей і стараються затягти чим більше їх з собою до пекла. І, звичайно, наш ангел-охоронець підказує нам, щоб ми не слухали злих сил. Але, людина вибирає те, що їй подобається. Нерідко, перебуваючи під послухом злого духа, людина, наче виходить із себе. Стає мов несамовита і часто, вчиняє злочин. Все. Злий дух свою справ зробив, бо він уміє лише вбити, вкрасти і покалічити. На добре він не поведе людину. Як часто люди після вчинення злочину гірко каються, не розуміючи, як могли допустити таке. Злий дух, тим часом, з задоволенням відступає.

Щоб нам не потрапити під його вплив, маємо контролювати себе. Пригадаймо, як ми часто бавимось думками. Мовляв, от є якась неприємна нам людина, і ми в думці заподіюємо її шкоду. І так та думка приживається, що якщо її рішуче не відкинути, то ми наче завагітніли нею. І через якийсь час, може народитися злочин. Порівняймо як Христос наголошував, що чоловік, навіть якщо не вчинив гріха перелюбства з жінкою, а лишень тільки подивився на неї з думкою про перелюбство, то вже згрішив у серці своєму. Чому так? Бо як би склалися сприятливі обставини, то він би таки згрішив. Тому, слідкуйте за своїми думками.

Бо якщо уявити, що ангел - охоронитель кожного з нас бив би по голові чи по руках, за кожну грішну думку, чи поганий намір. Чи ми були б тоді людьми? Та ні, ми були б, як стадо худоби, що має жорстокого пастуха з батогом. І яка б нагорода нам би тоді була призначена, за стримане праведне життя. А ми маємо бути самостійні і удосконалюватись. Інакше виникають війни, вбивства і інші злочини.

І ще питання цікавить чи не всіх нас. Це питання: чому помирають діти, чи молоді люди. Іван  Золотоуст пояснює це так:  кожна людина має прожити свій вік на землі. І от, поки цей час смерті не прийшов, ангел-охоронець оберігає людину. А коли час настав, то має відбутись воля Божа. Часто можна почути: «де той ангел, скільки живу, чогось мене не охороняє». Просто, нам не дано це бачити. Давайте порівняємо. Буває, людина падає з дев'ятого поверху і залишається жити, хоч і покалічиться. А інша людина, на рівній дорозі, може легенько спіткнутись і загинути, вдарившись об маленький камінчик. Ми навіть не уявляємо, скільки буває небезпек у нашому житті. І скільки разів, ангел-охоронець, відвертає від нас зло. В свій час, ми все побачимо і зрозуміємо. Тільки щоб не було нам соромно.

Пам’ятаймо, що хоч сатана є, але він нам не зможе зашкодити, якщо ми йому цього не дозволимо. Якщо будемо проводити праведне, християнське життя. Навпаки, якщо Господь побачить, що ми, переходячи через сатанинські спокуси, все-таки і до церкви ходили, і постили, і милостивими були, і лагідними, тим більшу нагороду отримаємо. Головне, не боятись. Господь більше не попустить витерпіти, ніж ми зможемо. Він слідкує за нами і ми маємо знати, що кожна душа дуже дорогоцінна перед Богом. Бо в кожній душі є часточка Бога. Тому Господь про нас піклується, тому посилає ангела-охоронця, щоб кожен міг спастися і повернутись в лоно Отця Небесного. Наше життя тілесне, а ангели — це духи, і бачити ми їх не можемо. Але довіряймо Святому письму, і хай наші ангели-охоронці не відступають від нас через наші злі вчинки. Стараймось жити так, щоб вони раділи за нас. Амінь.

Читаючи Біблію…

Даниїл: 6. 22. " Бог мій послав ангела Свого і загородив пащі левам, і вони не зашкодили мені, тому що я виявився перед Ним (Богом) чистим.

о. Леонід Лотоцький з книги «Життєва стежина».

 

Категорія: Мої статті | Додав: otec (20.11.2013)
Переглядів: 719 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: