Каталог статей

Головна » Статті » Мої статті

Святого Пророка Ілії

Святого пророка  Іллі

В ім'я Отця і Сина і Святого Духа.

Ілля - один з найвеличніших пророків і перший дівственник Старого Заповіту. Він народився в Фесвії Галаадскій в коліні Левіїновім за 900 років до Різдва Христового. Коли народився Ілля, батькові його Соваку було видіння, що благовидні мужі розмовляли з немовлям, пеленали вогнем і годували полум’ям  вогняним.

 З  юних років він оселився в пустині і жив в суворому подвигу посту і молитви. На служіння пророка Господь його покликав коли царював Ахав ідолопоклонник, який поклонявся Ваалу (сонцю) і заставляв народ єврейський наслідувати його. Господь послав Іллю до Ахава і  велів  віщувати  йому, що якщо він і його народ не повернеться до істинного Бога, то в його царстві настане голод. Ілля  сміливо заявив цареві: за те, що ти поклоняєшся ідолам, не буде дощу на землі 3роки і 6 місяців. Щоб ти побачив що Живий Бог є над землею. Так і сталося. (3 царств глава 17 – 18).  Ахав не послухався пророка. Пройшло багато часу і через те що не було дощу в країні настав великий голод.

Під час голоду Ілля прожив рік в пустині, куди ворони носили йому їжу, і більше двох років у однієї вдови в м. Сарепті. Коли він прийшов до неї то попросив їсти. Бідна вдова що жила з своїм сином сказала: добре. Ось витрушу остаточки муки і крихітка олії ще є. З'їмо що є і тоді всі разом помремо. Але за молитвою пророка ні борошно ні олія не закінчувались у них допоки не минув голод. Ще сталося коли Ілля проживав у цієї вдови у неї помер син. І Ілля помолившись воскресив його.

Через три з половиною роки Ілля вернувся в Ізраїльське царство і сказав царю і всьому народу, що всі біди ізраїльтян від того, що вони забули істинного Бога і стали поклонятися ідолу Ваалу.

Тоді Ілля знов з'явився перед очі цареві і наказав щоб прийшли пророки які поклонялися язичеському богу Ваалу і приготували жертву всеспалення. Також він, один пророк істинного Бога живого приготував жертовник. І повідомив перед усім народом що той є істинний Бог, який відповість на молитву вогнем і спалить приготованих на жертовнику тельців. 450 пророків Ваалових молилися до півдня закликаючи свого бога: Ваале, почуй нас. І хоч як вони кричали і скакали біля свого жертовника  не було ні голосу ні відповіді.

Опівдні Ілля став глузувати з них і говорив: Кричіть гучним голосом, бо він бог; може, він задумався, або зайнятий чим не будь, або в дорозі, а можливо й спить, то він прокинеться! І стали вони кричати гучним голосом, і кололи себе за своїм звичаєм ножами і списами, так що кров лилася з них. Минув полудень а вони все ще біснувалися до самого часу вечірнього жертвоприношення; Але не було ні голосу ні відповіді ні чутки. І сказав Ілля фесвитянин пророкам Вааловим: тепер відійдіть, щоб і я звершив моє жертвоприношення. Вони відійшли і замовкли. Тоді Ілля сказав усьому народові: підійдіть до мене. І підійшов весь народ до нього. Він відновив зруйнований жертовник Господній. І взяв Ілля 12 каменів, за числом колін синів Якова, і побудував з цих каменів жертовник в ім'я Господа, і зробив навколо жертовника рів. Потім звелів три рази вилити на жертву по чотири відра води   і полилась вода навкруг жертовника і рів наповнився водою. Тоді звернувся Ілля до Господа з щирою молитвою і зійшов вогонь Господній і пожер всепалення, і дрова і воду і камені. І поглинув воду що була у рові. Побачивши це, весь народ упав на лице своє і сказав: Господь є Бог! Усі язичницькі пророки були смертю наказані. Тоді пішов великий дощ.

 

Згодом на горі Хорив Господь розмовляв з Іллею і наказав помазати замість себе на пророка Єлисея що Ілля і виконав. Ще через кілька років Ілля був чудесно забраний Господом на вогненній колісниці живим з землі. Свідками цього був пророк Єлисей і ще 50 пророків які ще шукали його три дні після цього і не знайшли. Під час Преображення Господнього Ілля явився з Мойсеєм і розмовляв з Ісусом на горі  Фавор.

Пророка Іллю дуже поважають і мусульмани вважаючи його посередником між небом і землею.

Аналізуючи минулі і теперішні часи ми бачимо що історія повторяється наче по колу. Вже б здавалося як міг народ ізраїльський відступати від Бога коли отримав від Нього стільки благ. Але відступали і сильно відступали.

Ще зовсім не за горами той час коли і наш народ відступав від Господніх заповітів. Було таке коли священик приходив на похорон діти тікали з хати. Часом син запрошував священика на батьківський похорон сестра не хотіла. Жінка дітей хрестила а чоловік казав відхрести.  А зараз час каяття. Приїхала недавно жінка. Мама дуже хвора. Кличе вас, хоче покаятись бо в свій час дітей атеїзму вчила.

 З того часу багато перемінилось. А проте навчені за радянських часів люди до Бога не хочуть повертатись. Часом через сором мовляв що люди скажуть. Іноді так і не можуть повірити в існування Бога. Я б сказав бояться це зробити залякані радянськими часами. Не потрібно боятись. Апостол Павло також гонив християн, навіть вбивав, але потім зрозумів свою помилку і став сам проповідником Євангелії. Бо Христос йому сказав: «для чого ти йдеш проти рожна»? Так і комуністи, як не старались, але церкву не перемогли. Бо нема сили проти Бога. Господь був і зараз є. Творив чудеса і зараз творить. Прийшов чоловік хреститися. Уже в роках. Питаю що привело? Та ось, розповідає. Поїхав в Росію на заробітки. Мене там обікрали, зостався без нічого. Пішком добирався 9 днів поки добрався до Дніпропетровська. Нічого не їв, тільки воду пив. Врешті відчув що сили залишають мене. Взагалі був не віруючий а тут не витримав. Став на коліна, взмолився: «Господи, якщо Ти є, зроби так щоб я сьогодні був вдома. Бо більше не можу іти. Якщо сьогодні доберусь до дому то неодмінно похрещусь». І що ви думаєте? За якийсь час на його підняту руку зупинився КАМаз і його маршрут проходив не то що через наше Криве Озеро, а попід його хату!

Ті що живуть без Бога нещасні люди. Молімось щоб Господь відкрив їм очі духовні і вони прозріли від атеїстичного дурману. Молімось до пророка Божого Іллі щоб допоміг навернути народ до Господа як він колись навернув народ ізраїльський. Амінь.

о.Леонід Лотоцький з книги Дарунок небес






Категорія: Мої статті | Додав: otec (31.07.2010)
Переглядів: 802 | Рейтинг: 5.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: