Головна » 2015 » Січень » 19 » Продовження книги "Життя, як воно є..." 5-та частина. Початок дивись нижче.
14:33
Продовження книги "Життя, як воно є..." 5-та частина. Початок дивись нижче.

** *

   Отець Петро сидів у своєму улюбленому кріслі і спостерігав з вікна захід сонця. Він дуже любив цю перед вечорову годину. Час роздумів і підсумків. У руках незмінно Святе письмо. Отець любив читати з раннього дитинства. З роками, вже перебуваючи в сані, перечитав багато авторів. Пересіяв їх, наче через сито, поки не визначив найголовнішу книгу свого життя – Біблію, яка була написана під керівництвом найвидатнішого Автора не тільки книги, але й всієї світобудови. У біблійних розповідях знаходив відповіді на всі питання, які виникали з тієї чи іншої причини.

        Сьогодні він перечитував нагірну проповідь Спасителя. Блаженні ті, що прагнуть правди... О! Скільки ж людей прагнуть правди. Прагнуть так, як чистої холодної води. І шукають, перечитуючи газети, дивлячись безкінечні серіали, слухають політиків. Проте, всюди і в кожного своя правда, своє визначення добра і зла. На сьогоднішній день чи не кожна людина знає про що сказав президент тієї чи іншої країни, знає програми кожного окремо взятого політичного лідера. І тільки одиниці, і то рідко, знають про що говорить Бог. Іншим не цікавляться. Категорично не хочуть нічого знати. Даремно, зовсім даремно. Адже тільки там можна знайти правду. Бо слово Боже – це Рай. Вже тут, у земному житті. Як говориться в 45-му псалмі для того, хто має тверду віру, не має ніяких перешкод. Хай громи б’ють, вітри, бурі, землетруси чи війни – все це не матиме ніякого значення, якщо з нами Бог.

    Сонце вже майже заховалось за обрій як задзвенів мобільний.

  • Слава Ісусу Христу! – почулось у трубці, - пробачте, Отче, що турбую. Чи не могли б ви проконсультувати мене?
  • Звісно, якщо в моїй компетенції, -  усміхнувся священик.

      Його номер телефону знала чи не вся парафія. А якщо у когось його не було, то цей телефон зовсім не важко було знайти, зателефонувавши до знайомих. Священик охоче спілкувався з парафіянами, даючи відповіді на найрізноманітніші питання.

       Сьогоднішня дозвонювачка хотіла охрестити дитину. І від рідні, і знайомих наслухалась стільки порад і настанов, що геть заплуталася. Тому, вирішила скористалась перевіреним методом - зателефонувати місцевому священику.

  • Скажіть будь-ласка, моїй дитині три місяці, чи можна її охрестити?
  • Звичайно. Чому ні?
  • Ну, кажуть, що хрестити дитину треба у рік. Раніше не можна.
  • Хрестити дитину потрібно вже в семиденному віці, згідно Писання. А не дай Боже дитина хвора, треба охрестити як тільки можна раніше.
  • Он як, - сказала жінка,- а можна мені бути присутній в церкві на хрещенні? Кажуть що це категорично заборонено.
  • У вашому випадку можна при умові, якщо вам прочитана молитва «виводу».
  • А що це за молитва?
  • Згідно Божих настанов, жінка, яка народила, повністю очищується через сорок днів. Ви мабуть чули що в давні часи породілля у цей час не виходила навіть по воду! Ця Божа настанова є ще клопотанням про її здоров'я . Але, поки така молитва не буде прочитана, жінка не має права заходити до храму. Цим і пояснюється «категорична заборона» бути матері присутній на хрещенні своєї дитини. Якщо враховувати, що дітей хрестили вже в семиденному віці, то в цей час мати звичайно не  могла нікуди виходити з дому. Якщо ж час очищення минув, то чому ви не можете бути на цьому таїнстві, щоб молитись за свою дитину, слухаючи молитви священика.
  • Ой, дякую отче! – зраділа жінка. Я обов’язково буду. Мені дуже цього хочеться. А скількох кумів можна брати?
  • Можна стільки пар брати, скільки хочеться. Тільки чи потрібно? Хрещені батьки це не просто куми, з якими можна зустрічатись на свята чи носити вечерю на Різдво. На них покладається обов’язок всіляко сприяти тому, щоб дитина вивчала християнське віровчення, а в разі, не дай Боже втрати рідних батьків, їх повинні замінити хресні. Це якщо виконати церковні канони, та реальність зараз зовсім інша. Тому при запрошенні кумів шукайте таких, які будуть молитись за вашу дитину. Серед усіх претендентів знайдіть найбільш віруючих. Наскільки це можливо.
  • Ой, знаєте, це буде доволі непросто, але я старатимусь. Я дуже перепрошую, але у мене є ще запитання. Можна?
  • Можна, звичайно, – відповів отець Петро, - що вас ще цікавить?
  • Ну, у нас є ще така ситуація. Ми хотіли б взяти за кумів хлопця і дівчину. Але вони зустрічаються і мають намір одружитись. А кажуть, що кумам одружуватись не можна.
  • Так, є таке правило. Але мається на увазі от що. Якщо припустимо Іван, хрестив дитину яку народила припустимо Ірина, то в такому випадку вони не можуть одружитись, якщо складуться для цього обставини.
  • О! Дякую! Ще одна проблема вирішилась. То чи можемо ми охрестити нашу дитину 10-го липня?
  • 10-го липня  ще Петрів піст. Охрестити дитину звичайно можна. Питання в тому, що ви захочете накрити урочистий стіл, може ввімкнути музику. Під час посту це не годиться. Адже, серед ваших гостей можуть виявитись такі, що соромляться зізнатись що вони постують і соромно відмовитись і не схочуть переривати обітниці.
  • Не думаю. Серед наших гостей вряд чи такі знайдуться.
  • В будь якому випадку, якщо ви християни і хочете охрестити дитину в православній вірі, я не думаю що провести це таїнство потрібно з порушенням загально прийнятих церковних норм. Адже пісні дні і періоди упорядковані для того, щоб привести в порядок дні веселощів і дні покаяння. Щоб не було так що одна сестра постує, а друга весілля справляє.

 Жінка замислилась, а тоді сказала:

  • Добре, ми над цим подумаємо. І ще може підкажете, що треба брати з собою,  коли йти кумів запрошувати. Кажуть калачі, рушники чи ще щось. І які букети повинні бабці плести, а потім продавати, і що ми ще повинні робити.

  Священик щиро посміхнувся і відповів:

  • Я вам можу відповісти у питаннях церковного таїнства хрещення. А те, про що ви мене зараз питаєте, це мирські традиції і обряди, які в кожній місцевості свої. Виконаєте ви їх чи ні, це не матиме ніякого впливу на хрещення. Одні цих традицій дотримуються, інші ні. Це вже вам вирішувати.
  • Дуже дякую вам отче, – пролунало в слухавці.
  • Будь ласка. Доброї вам ночі.

       Відклав телефон і замислився про те, що християнська віра в сучасному суспільстві обмежується хрестинами, вінчаннями і освяченням паски. Ця жіночка хоча б поцікавилась, про щось запитала. А в більшості люди хрестять дітей, вінчають, часто зовсім не замислюючись, що ж це за дії і до чого вони зобов’язують. Звичайно, це сумно, але не треба опускати рух. Потрібно трудитись. Багато трудитись, проповідувати Боже слово і воно засіється в людських душах, і виросте щедрим врожаєм. Так думав священик, звертаючи очі до Святого письма, щоб знову і знову черпнути Божої премудрості  з  цієї безцінної книги.

Переглядів: 603 | Додав: otec | Рейтинг: 1.0/1
Всього коментарів: 0
Ім`я *:
Email *:
Код *: